Periferia
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Periferia

Kansainvälinen foorumi/ Rahvusvaheline foorum/ Internationellt forum
 
PääsivuPääsivu  GalleriaGalleria  Latest imagesLatest images  RekisteröidyRekisteröidy  Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään  

 

 Jouluruokia

Siirry alas 
+4
Olivia
Agnes
Alma
Urpo
8 posters
Siirry sivulle : 1, 2, 3  Seuraava
KirjoittajaViesti
Urpo

Urpo


Viestien lukumäärä : 3709
Join date : 29.05.2009

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyMa Joulu 07, 2009 9:26 pm

Olisi mielenkiintoista kuulla, minkälaisia jouluruokia teillä syödään. Minä joudun melko lailla valmistelemaan jouluaaton eväitä, joita sitten yhdessä syömme puolison vanhempien luona tässä ihan lähellä. Anoppi on jo hiukan yli 80, mutta pirteä ja kirpeä kuin itse pirulainen aattopäivänä. Viime vuosina olen hienotunteisesti toivonut, että hän keskittyisi enemmän lastenlastensa kanssa seurusteluun, kun keittiössä koheltamiseen. Hän ei ole oppinut koskaan laittamaan ruokaa kunnolla. Joulukinkun ja laatikot hän osaa ihme kyllä ihan itse ostaa Stockmannin Herkusta. Koska osa väestämme ei syö lihaa, eikä osa kalaakaan ja yhdellä on paha laktoosi-intoleranssi, niin yhtä ja toista täytyy viritellä. Onneksi muut sukulaisetkin tuovat jotakin, mutta melkoinen vastuu jää vielä minullekin.

Minä vien sinne miedosti graavattua lohta tai siikaa, jonka lisukkeeksi teen sinappikastikkeen. Kirjolohen, siian tai muikun mädin jatkoksi vatkaan kerman ja smetanan suhteellisen kovaksi vaahdoksi ja pilkon sinne pieneksi runsaasti raakaa sipulia ja rouhin mustapippuria sekaan.
Sienisalaatin teen itse poimituista ja suolatuista haapa- ja karvarouskuista, kunhan liika suola on ensin liotettu pois. Sienet ja sipuli hakataan hienoksi ja joukkoon lisätään runsaasti kermavaahtoa (ei missään tapauksessa majoneesia) ja jälleen sekaan rouhitaan mustapippuria.

Sitten teen keitetyistä punajuurista ja kuullotetuista sipuleista laatikon, johon lisään kermassa ja kananmunissa (kaikki jouluvieraat syövät kananmunia) turvotettua korppujauhoa ja mausteita ja lopuksi päälle laitan juustoraastetta ja korppujauhoa ja paistan laatikon uunissa.

Lipeäkalan valmistan jotenkin seuraavasti:
- Laitan lipeäkalat lävikköön jonkun astian päälle ja annan niiden olla uunissa 5-6 tuntia noin 50:n asteen lämmössä, että liika vesi saadaan kalasta pois.
- sillä välin valmistan ihan normaalin valkokastikkeen (kerma-maitoseokseen)ja maustan sitä sitten mieleni mukaan unohtamatta rouhittua maustepippuria
- kun lipeäkalasta on mielestäni tarpeeksi vettä haihtunut, niin poistan siitä ruodot ja nahkan
- uunivuoan pohjalle laitetaan kerros valkokastiketta ja päälle ladotaan lipeäkalaa, (jota voi vielä tässä vaiheessa maustaa mielensä mukaan) ja kala voidellaan sitten runsaalla voisulalla
- toinen kerros tehdään samalla tavoin ja kerroksia ladotaan niin paljon, kun materiaalia on
- lopuksi päälle kaadetaan vielä ohut kerros valkokastiketta, jonka päälle ripotellaan reilusti juustoraastetta.
- uunissahan tämä etäisesti perinteistä lipeäkalaa muistuttava ruokalaji viimeistellään ja vuoka laitetaan uuniin 200:aan asteeseen ja annetaan koko komeuden viivyskellä uunissa niin kauan, kuin on tarpeen.
Tätä lipeäkalaa on syönyt hyvällä ruokahalulla moni sellainenkin, joka ei muuten suin surminkaan moiseen iljettävyyteen koske.

Jälkiruoaksi sitten laitan kuivatut luumut marinoitumaan edulliseen konjakkiin tai jaloviinaan. Seuraavana päivänä nuo turvonneet luumut sitten hienonnetaan hyvin pieniksi tehosekoittimessa tai jollakin muulla vempaimella ja joukkoon lisätään lopuksi runsaasti kermavaahtoa, johon on lisätty hiukan vaniljasokeria ja tuoretta minttua.

Tässä osa jouluaaton menustamme, joka on vähitellen muotoutunut traditioksi.
Takaisin alkuun Siirry alas
Alma

Alma


Viestien lukumäärä : 3272
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Suomi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyKe Joulu 09, 2009 6:54 pm

Kävin juuri kaupasta lanttuja ja porkkanoita sillä pöytään kuuluu ehdottomasti laatikot! Teen kun ehdin. Silliä, karjalanpaistia ja joku pieni kinkkurulla (kukaan meillä ei oikein syö), sienisalaatti (omatekoinen), muita salaatteja, graavattua lohta.. ja todennäköisesti kotitekoista leipää, kakkuja, luumukiisseliä kermavaahdolla, pipareita ja torttuja.
Takaisin alkuun Siirry alas
Agnes

Agnes


Viestien lukumäärä : 869
Join date : 29.05.2009
Ikä : 59
Paikkakunta : Tallinn

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyKe Joulu 09, 2009 10:29 pm

No meie Jõululaupäev algab kalmistute külastamisega ja lõpeb ema, siis minu ema kodus tema küpsetatud ja vaaritatud toitudega. Aga need on väga traditsioonilised. Seapraad, verivorst, hapukapsad, omatehtud kodused marineeritud räimed (mm, kõige maitsvamad), keldrist tuuakse omatehtud hoidised, seened, hapukurgid, köögiviljasalatid, kõrvitsa- ja pohlaõunasalat, lisaks teeme kartulisalatit, (et kui öösel kõht tühjaks läheb siis laua pealt päkapikkudega koos süüa, muide jõululaud peab jääma ka ööseks roaga kaetud, et saaks surnud lähedaste hinged sööma tulla ja päkapikudki..) . Kaasa toon mina alati poest puuvilju ja küpsetan koogi. Emagi küpsetab koogi ja kindlasti on tal ka piparkoogid kausis koos mõnusate kalevi shokolaadikommidega.
Olengi imestanud soomlaste neid "laatikkoid". Eestis on vormiroog täiesti tavaline igapäeva argiroog. Üks päev teen korralikku süüa ja järgmine päeva laon selle kõik laatikkoon munapiimasegu peale ja mõnus tööpäeva õhtusöök valmis. Mis jõuluroog, ma sellest aru ei saa? Ja olen kuulnud, et Rootsis on kombeks riisiputru jõulu esimesel päeval süüa ja rosinatega veel? Kuskohas vanal ajal Rootsis riis ja rosin kasvas? Riisihelbeputru süüakse meil ka nii kaks korda nädalas hommikuti moosiga, tavaline hommikusöök.
Takaisin alkuun Siirry alas
Urpo

Urpo


Viestien lukumäärä : 3709
Join date : 29.05.2009

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyKe Joulu 09, 2009 10:53 pm

Joo Agnes, totta puhut, että laatikkoruuat ovat myös arkiruokia. Meillä Suomessa syödään kotiruokana ja tavallisilla arkilounailla myös erilaisia laatikoita, kuten silakkalaatikkoa, makaronilaatikkoa, maksalaatikkoa, lihaperunasoselaatikkoa, lohilaatikkoa, kaalilaatikkoa jne. Miltei jokaisessa suomalaisessa joulupöydässä on sitten ainakin lanttulaatikkoa (eräänlainen kaalikavorm), jota ei syödä muulloin kuin jouluna. Joululaatikoita ovat lisäksi porkkanalaatikko ja hämäläinen imelletty perunalaatikko.

Teillä on minusta paljon kunnioitettavammat perinteet sikäli, että joulupöydän antimiksi käydään kellarissa tai jääkaapilla ja niistä tuodaan itse säilöttyjä kesän ja syksyn sadon herkkuja.

Tuosta riisipuurosta vielä sen verran, että kyllä joulupuuro on perinneruoka Suomessakin. Siihen lisätään manteli ja joka sen saa, niin hänellä on onnea koko vuoden ajan. Riisiä alettiin tuoda Suomeen jo 1600-luvulla ruotsinvallan aikana ja riisiähän on viljelty Etelä-Euroopassakin jo satoja vuosia. Riisipuuroa on käytetty perinteisesti myös karjalanpiirakoiden täytteenä. Esimerkiksi sokeria ja suolaakin sekä kaikenlaisia mausteita alettiin tuoda tänne meidän leveysasteillemme jo ammoisina aikoina.
Takaisin alkuun Siirry alas
Agnes

Agnes


Viestien lukumäärä : 869
Join date : 29.05.2009
Ikä : 59
Paikkakunta : Tallinn

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyKe Joulu 09, 2009 11:14 pm

Oioi, aga miks siis Eesti on jäänud ilma riisita Shocked Ometi on ju meil olnud suured sadamad ja Hansalinnad? Kuhu jäi riis? Ja veel Karjalaski, tõesti! Ime küll. Mandlid on küll, nende röstitud mandlite järgi lõhnab terve Tallinna vanalinn.
Takaisin alkuun Siirry alas
Alma

Alma


Viestien lukumäärä : 3272
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Suomi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyTo Joulu 10, 2009 8:16 am

Riisiä on tosiaan saanut ammoisista ajoista alkaen Suomessa, mutta käsittääkseni "köyhemmän" rahvaan parissa käytettiin enemmän ohraa. Ohrasta tehtyihin ruokiin lisättiin vain maitoa, jotta sen mausta tuli pikkuisen pehmeämpi. Riisi kuitenkin yleistyi nopeasti ja sitä käytetään kai nykyisin enemmän kuin ohraa vaikka tuo mainio vilja puolustaakin kunniakkaasti olemassaoloaan.
Takaisin alkuun Siirry alas
Alma

Alma


Viestien lukumäärä : 3272
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Suomi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyTo Joulu 10, 2009 11:33 am

Näiden korkeuksien ihmiset tunnetaan ahkerina ja työteliäinä. Mietinkin, että ovatko nuo laatikkoruoat (Agnes, niitä tosiaan suositaan muulloinkin kuin Jouluna) siksi puolustaneet paikkaansa niin Suomessa, Virossa, kuin Ruotsissakin kun se vuoka on helppo tökätä uuniin ja mennä muutamaksi tunniksi tekemään muita töitä? Itse tykkään ainakin juuri tuosta syystä laittaa laatikkoruokia.

Joulun laatikkoruoat ovat kuitenkin erilaisia, kuten Urpo tuossa selitti. Itse kyllä laitan muulloinkin lanttu- ja porkkanalaatikoita, mutta vähemmän.
Takaisin alkuun Siirry alas
Alma

Alma


Viestien lukumäärä : 3272
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Suomi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Lanttulaatikon ohje   Jouluruokia EmptyTo Joulu 10, 2009 2:05 pm

Perinteinen lanttulaatikko:

1,5 kg lanttua
vettä
3tl suolaa
1dl korppujauhoja
2 kananmunaa
2dl kermaa
1/2- 1dl siirappia
valkopippuria
muskottipähkinää
suolaa

Pinnalle korppujauhoja tai vehnänleseitä ja voita nokareina.

Kuori ja kuutioi lantut. Keitä ne suolavedessä pehmeiksi.
Ota keitinvesi talteen ja survo lantut nuijalla tai vastaavalla hienoiksi. Lisää survokseen sopivasti keitinvettä ja korppujauhot. Sekoita joukkoon kananmunat ja kerma. Mausta siirapilla makusi mukaan, sekä valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Tarkista maku. Muista, että muskottipähkinä on myrkkyä liiallisesti nautittuna ja raakana!!Kaada seos voideltuihin paistovuokiin ja koristele pinta lusikan tai muun välineen avulla. Ripottele pinnalle korppujauhot tai leseet ja muutama nokare voita. Paista uunissa 150- 175 asteessa 2-3 tuntia.
Takaisin alkuun Siirry alas
Olivia

Olivia


Viestien lukumäärä : 246
Join date : 02.11.2009

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyPe Joulu 11, 2009 8:13 am

Perinteisiin laatikoihin on tullut joulupöytään piristävä uutuus, bataattilaatikko. Olen noita bataatteja kaupassa nähnyt jo vuosia, mutten ole niistä sen isommin koskaan kiinnostunut. Tein laatikon ja yllätyin iloisesti sen pehmeästä ja makeasta mausta. Lisäksi se oli varsin helppotekoinen. Yhden ison bataatin kuorii nopeasti siinä missä pyörittelee käsissään kymmentä pienempää perunaa.

Muuten olen syönyt kyllästymiseen saakka jo tänäkin vuonna jouluruokaa. Työpaikkani keittiöväki toden nimessä valmistaa oikein maittavia jouluaterioita, mutta rosollit ja luumut on tältä vuodelta taas jo osaltani syöty. Niinpä jouluna marssin varmaankin Kiinalaiseen syömään nuudeli-parsakeittoa Razz
Takaisin alkuun Siirry alas
Alma

Alma


Viestien lukumäärä : 3272
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Suomi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyPe Joulu 11, 2009 8:26 am

Bataatti on tosiaan mainio lisuke ruokapöytään, vaikka sitten Joulunakin. En ole laatikkona kokeillut, mutta teen siitä uunissa lohkobataatteja.. kuten lohkoperunoita. Sopii hyvin esim. kalaruokien kanssa. Pikkuvauvojen ensimmäisten kiinteiden listalle tuo mainio bataatti on nykyisin hyväksytty. Saatankin kokeilla sitä väike armaalle, sillä makeutensa puolesta luulisi sen uppoavan hyvin pikkuisen massuun.
Takaisin alkuun Siirry alas
Alma

Alma


Viestien lukumäärä : 3272
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Suomi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyMa Joulu 21, 2009 1:46 pm

Omatekoinen sienisalaatti jää haaveeksi, sillä äidiltä saamani suolasienet olivat hapantuneet jääkaapissa Crying or Very sad Joudun kirvelevin ikenin tyytymään kaupan salaattiin, ja siinä on majoneesia..

Porkkana- ja lanttulaatikot on tehty, kinkku sulamassa ja pari päivää on herkuteltu luumukiisselillä, jonka kanssa tarjotaan kermavaahtoa. Kun aloittaa pehmeästi laksatiivisilla (ulostuttavilla) lisukkeilla, on suolentoiminta reipasta raskaista ruoista huolimatta Laughing
Takaisin alkuun Siirry alas
eevav




Viestien lukumäärä : 3
Join date : 22.12.2009
Ikä : 42
Paikkakunta : Uusimaa

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyTi Joulu 22, 2009 11:08 pm

noloahan se on sanoa mutta kaupan laatikoilla kyllä herkutellaan aika paljon.. kinkku + kalkkunaa molemmat ja omatekoinen makarooniloota kylläkin.. ja viiniä
Takaisin alkuun Siirry alas
Sadeca

Sadeca


Viestien lukumäärä : 2488
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Ruotsi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyLa Marras 27, 2010 4:48 pm

Vaikka ei oikeastaan vain yksistään jouluruokia vaan joulun viettoa 50-luvulla tämä käsittelee ja on vielä kaiken lisäksi ruotsiksi, niin laitan sen tänne kuitenkin. En viitsi kääntää suomeksi kun ei niin tärkeää asiaa ole Laughing . Kopioin sen vain facebookilta minne sen alunperin kirjoitin profiiliini.

Julstämningen började redan på skolans "granfest" som alla föräldrar och även byns ensamstående kom till den sista dagen före jullov. Barnens uppträdande med sånger, pjäser och "Tiernapojat" (stjärngossar fast med traditionell Uleåborgsk pjäs med sånger). Till granfesten åkte alla familjer med häst och släde, hästarna hade en bjällra på sig så den kvällen hördes dessa bjällror överallt i den mörka decemberkvällen och det kunde vara tjugotal hästar bundna bredvid varandra utanför skolan med täcke över sig och betandes av det medhavda höet.

Vad jag minns var det alltid nyktra julaftnar i mitt barndomshem och väldigt stämingsfullt fast det var mycket fattigt och enkelt hos oss. Inför julen storstädades det. Tak, väggar, ja, precis överallt. Golven skurades med såpa och en gång till med rent vatten. T o m ladugården och stallet städades extra noga till jul. Hästen och kor hade en fotogenlykta och ljus några timmar på julafton och extra fin fodring. Fåglarna fick sin julkärve.
Julgranen inne med levande ljus i den så den fick passas. Den hade Fazers pappersklädda karameller och hemmagjorda prydnader på sig. Stjärnan på toppen var hemtillverkning av aluminumpapper.

Julbastut badades lite tidigare än vanligt. Under dagen hade det bakats rieskor (platta kornbröd) och olika slags piroger i den stora vedeldade ugnen och under bastubadandet blev skinkan, köttsteken av saltad kalvlår, kålrots- morots- och potatislådan också färdiga i ugnen.
Rosolli, en något annorlunda sillsallad än den svenska fanns också alltid samt svampsallad av saltade uppblötta blandsvampar. Hemmagjord aladåb av kalv fanns oftast också men inte riktigt alla jular. Det samma gällde jullimpan som min styvmor inte kunde baka men som ibland beställdes av hennes gamla mor och hämtades åkandes på skidor 3 km bort. Hennes mor hade i sin ungdom tjänstgjort som piga hos riktigt fina svenska och ryska familjer och lärt sig baka en jullimpa som ingen kan ens drömma om idag. Hon hade egna kryddor och mjölblandningar till den och receptet tog hon med sig till graven. Julstjärnor och andra speciella småkakor fanns det utöver vetelängder och bostonkaka men pepparkakorna var färdigtköpta från julmarknaden.

Varje rum hade en vedeldad ugn och det var varmt på kvällarna och halva natten men inte på morgonen eller under dagen. Därför gick alla med skorna (skidkängor på barnen) på inne och de sparsamt utspridda vävda trasmattorna hade under hösten blivit smutsiga. Det fanns några rena "helgmattor" som hämtades från vinden till jul. Matbordet hade ingen duk till vardags men på "julbordet" fanns det duk. Madrasserna var fyllda med halm. Några veckor innan jul tömdes de från gammal halm, tvättades och fylldes med ny halm.

Vi hade ingen elektricitet så det var en fotogenlampa på taket som var den enda belysningen och lyste till de två kamrarna också via öppna dörrar. Taklampan fick man inte heller tända innan det var ordentligt mörkt för att spara på fotogenet. Under skymningen passade vi på att elda i de två kamrarna för då gav elden från ugnarna ljus och värme. Precis alla förkvällar satte vi alla 5 barn framför ugnarna och läste eller lyssnade på de vuxnas berättelser från svunna tider för det var då de inte kunde göra annat och hade tid att berätta. På julafton sparades inte fotogen.
Takaisin alkuun Siirry alas
Alma

Alma


Viestien lukumäärä : 3272
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Suomi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyMa Marras 29, 2010 12:04 pm

Ostin eilen 3kg lanttuja ja etsin lanttulaatikon ohjetta kaikkialta. No, olin laittanut sen tänne Laughing Netissä kaikki on näköjään paremmassa tallessa kuin Alman köökissä..
Takaisin alkuun Siirry alas
Urpo

Urpo


Viestien lukumäärä : 3709
Join date : 29.05.2009

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyMa Marras 29, 2010 3:32 pm

Tämä linkki http://toidukaart.blogspot.com/2008/12/julutoidud.html vie sivulle, jossa kerrotaan entisistä joulunviettotavoista ja uskomuksista sekä näytetään uudempia jouluruokareseptejä.
Takaisin alkuun Siirry alas
Sadeca

Sadeca


Viestien lukumäärä : 2488
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Ruotsi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptySu Joulu 05, 2010 9:01 pm

Huomenna on Suomen itsenäisyyspäivä ja niinpä määräsimme suomalaisen työtoverini kanssa jo aikoja sitten että huomenna syömme työtovereiden kanssa suomalaisia jouluruokia ja varaamme oikein pari tuntia ruokatunniksi.

Teimme työnjaon, mitä itsekukin kotona valmistaisi. Ruotsalaiset tekevät hieman ruotsalaisia ruokia, kuten Janssonin kiusausta, lihapullia ja Ris à la Maltaa.
Suom. työtoverini tekee porkkanalaatikkoa ja joulutorttuja. Minun tehtäväkseni jäi lanttulaatikko ja imellytetty perunalaatikko.

Tein jo pari viikkoa sitten lanttulaatikoita ja karjalan piirakoita. Kävin myös ostamassa joitain viikkoja sitten metsächampinjoneja ja suolasin ne sisareni vinkkiketjussa olevalla ohjeella lasipurkkiin että sain sitten tänään tehtyä sienisalaattiakin. Kävi myös mielessä että mikä joulupöytä se ilman rosollia on, ja niinpä olen tehnyt rosollia myös. Imellytetty perunalaatikko muhii nyt viimeistä puolituntistaan uunissa.
Olin jopa ajatellut valmistaa sitä mainiota joulukaljaakin, mutta kun kuulin ettei edes se suomalainen työtoverini ymmärrä sellaisen päälle yhtään mitään niin jätin tekemättä.
Kinkkua aiomme käydä ostamassa valmiina siivuina kaupasta ja ehkä hieman savustettua lohtakin.

Saahan sitten nähdä millaisen vastaanoton nämä suomalaiset jouluruoat saavat niiltä kuudelta ruotsalaiselta, joista vain yksi on aiemmin niitä syönyt. Yksi heistä on vegetariaani joten hän ainakin lienee tyytyväinen kun lähes kaikki jouluruokahan on vegetaarista ja kerrankin on montaa sorttia.
Takaisin alkuun Siirry alas
Alma

Alma


Viestien lukumäärä : 3272
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Suomi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyMa Joulu 06, 2010 11:48 am

Meillä on myös jouluisia ruokia Itsenäisyyspäivänä. Metsäsienisalaattia, kinkkua, lanttulaatikkoa jne., ja perunasalaatin saa kuulemma tänä vuonna virolaiseen tapaan. Odotettavissa nautinnollisia ruokahetkiä!

Sadecan tapaan tein itsekin lanttulaatikot etukäteen viikko sitten, se helpottaa Joulun alla, kun on muitakin kiireitä.
Takaisin alkuun Siirry alas
Urpo

Urpo


Viestien lukumäärä : 3709
Join date : 29.05.2009

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyLa Joulu 18, 2010 12:19 pm

Jouluhauki kuuluu suomalaiseen merenrannikkoseudun jouluruokaperinteeseen. Korppoolaiset kalastajat alkoivat toimittaa tasavallan presidentille jouluhaukea jo Kekkosen aikaan, mutta Halonen ei halunnut viime vuonna ottaa jouluhaukea vastaan: http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Presidentin+kansliasta+t%C3%A4smennys+Jouluhauki+maistuu+presidentille/1135251357222 .

Jouluhaukea voidaan valmistaa usein eri tavoin. Vaikka tämä tapa ei olekaan periteinen jouluhauen valmistustapa, niin minulle hauki maistuu parhaiten tässä muodossa:

Määrä Aines
500 g jauhettua haukea
2 kananmunaa
2-3 dl kuohukermaa
1 tl suolaa tai aromisuolaa
valkopippuria
sitruunapippuria
raastettua muskottipähkinää
1 rkl korppujauhoja
tilliä

1. Jauha ruodottomat, paloitellut kalafileet monitoimikoneen hienonnusterällä tai lihamyllyssä. Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita hyvin. Lisää kermaa koko ajan vatkaten tai monitoimikoneen käydessä. Lisää mausteita ja korppujauhot.
2. Kaada seos voideltuun pitkänomaiseen tai rengasvuokaan (tilavuudeltaan vähintään 1 l). Jos haluat murekkeeseen värikkään raidan, levitä väliin suikaloitua kirjolohta tai kylmäsavulohta ja tilliä tai pinaattia. Sekoita rasialliseen pakastepinaattia (noin 150 g) kosteutta sitomaan noin 1,5 rkl vehnäjauhoja.
3. Kypsennä mureketta 175-asteisessa uunissa 45-60 minuuttia vesihauteessa, esimerkiksi uunipannussa, jossa on noin 1,5 l vettä.
4. Anna kypsän murekkeen jäähtyä hetken vuoassaan ja kumoa se sitten tarjoiluvadille. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Keitä hauen päistä ja selkäruodoista liemi, siivilöi se ja valmista liemestä kastike. Mausta se tillillä, pinaatilla tai katkaravuilla.

Takaisin alkuun Siirry alas
Sadeca

Sadeca


Viestien lukumäärä : 2488
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Ruotsi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyLa Joulu 18, 2010 3:12 pm

Onpa kumma pressa kun ei tuollainen herkku kelpaa. Omasta puolestani voisin aivan hyvin luopua joulukinkusta tuon hauen hyväksi. Namilta kuulostaa jos osaa säästeliäästi käyttää tuota sitruunapippuria ja tilliäkin ettei vie sitä hienoa hauen makua.
Takaisin alkuun Siirry alas
Alma

Alma


Viestien lukumäärä : 3272
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Suomi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyLa Joulu 18, 2010 4:34 pm

Meille ei taida tulla muuta kalaa kuin silliä purkissa. Lipeäkalaa ihmettelen.. kuka sitä syö? Lapsuudenkodissani sitä oli jostakin syystä aina Jouluna Rolling Eyes Minusta se on kuivakkaa, eikä varsinaisesti himoitsemani herkku.

Itsenäisyyspäivän harmaasuolattu kinkku maistui kaikille, joten uusi sellainen on pakastimessa odottamassa. Karjalanpaistia tulee ilmanmuuta pöytään Jouluna, ja salaatteja ym.
Virolaisittain tehty perunasalaatti oli muuten erinomainen ja täyteläinen, sitä voisi käyttää ruokasalaattina mainiosti. Peruna jäi kyllä hivenen sivuosaan, sillä aineksina oli myös herneitä, nakkeja, savustettua rosvopaistia, kananmunia, suolakurkkuja.. ja kaikki tuo oli "peitelty" majoneesityyppiseen kastikkeeseen Very Happy
Takaisin alkuun Siirry alas
Sadeca

Sadeca


Viestien lukumäärä : 2488
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Ruotsi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyLa Joulu 18, 2010 6:10 pm

Minä vietin koko eilisen päivän hotellissa kokouksessa työtovereiden kanssa. Meillä oli lounaana hotellin joulupöytä. Ah miten ihanaa kun oli niin paljon kalaruokia ja äyriäisiä. Merirapuja, simpukoita, sekä savustettuja että tavallisia katkarapuja, taskurapuja, kuudella eri tavalla valmistettua lohta, aivan valtava määrä muita merikalaruokia ja kokonainen pöytä silliruokia ja tietenkin lipeäkalaa jolle neljä eri kastikevaihtoehtoa.

Juuri koskaan en syö liharuokia muutenkaan "ulkona" vaan tilaan aina kalaa joten tälläkin kertaa se vaatimaton lihapuoli sai jäädä maistamatta. Urpo ja vaimonsa olisivat kyllä olleet haltioissaan maistellessaan noita kaikkia herkkuja jotka tuossa kalahotellissa tarjottiin koska kumpikin ovat asuneet Göteborgissa aikoinaan ja tietävät mistä puhun.

Ruotsalaisille lipeäkala on ilmiselvyys jouluruokana. En tunne montakaan ruotsalaista jotka eivät sitä syö. Onhan se aika merkillistä että vaikka Ruotsi-Suomen ajoista on jo 200 vuotta, niin se elää osittain Suomessakin tuo lipeäkala. Minulla jäi se kulttuuri oppimatta koska äitipuoleni ei lipeäkalasta pitänyt ja siksi sitä ei meille hankittu. Koulun kotitaloustunnilta muistan sen inhottavan lipeäkalan hajun ja se vaikuttaa vieläkin. Voisi aivan hyvin olla että pitäisin lipeäkalasta nyt aikuisena jos sitä edes maistelisin. Harmittaa hirveästi kun en ole edes silli-ihminen. Ihan kateeksi käy nämä kaikki tuntemani silliexpertit jotka lipovat kieltään kun näkevät 30 eri tavalla valmistettua silliä. Selvästikin menetän makuelämyksiä tällä änkyröinnilläni.

Takaisin alkuun Siirry alas
Urpo

Urpo


Viestien lukumäärä : 3709
Join date : 29.05.2009

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyMa Joulu 20, 2010 11:49 am

Jouluhauki palaa presidentin ruokapöytään. Hänelle tuodaan kala tänään.

Jouluruokia Img-1288362125876
Takaisin alkuun Siirry alas
Urpo

Urpo


Viestien lukumäärä : 3709
Join date : 29.05.2009

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyTo Joulu 15, 2011 10:32 am

Hyviä (ja paljon) jouluruokareseptejä löytyy täältä. Samasta osoitteesta löytyy haulla paljon muitakin reseptejä.

Valmistan jouluksi punajuurilaatikkoa oman reseptini mukaan. Aika moni, joka ei pidä kasvisruoista, on syönyt tätä hyvällä ruokahalulla. Ruokaan tarvitaan:
1 kg punajuuria
4 suurta sipulia
2 kananmunaa
3 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
4 valkosipulin kynttä (voi jättää poiskin)
suolaa, aromisuolaa, Herbamarea tai kasvisliemijauhetta
mustapippuria
soijakastiketta
tilkka punaviinietikkaa tai balsamietikkaa
voita
juustoraastetta

Punajuuret keitetään kypsiksi ja jauhetaan melko karkeaksi massaksi. Sipulit kuullotetaan kullankeltaisiksi. Korppujauhot pannaan turpoamaan vesi (2dl)-kerma(2dl) seokseen, johon lisätään soijakastike ja mahdollinen punaviinietikka tai balsamico. Valkosipuli murskataan ja lisätään mausteiden kanssa punajuuriseokseen, johon myös kuullotetut sipulit ja kananmunat lisätään. Kaikki ainekset sekoitetaan hyvin keskenään, tarkistetaan maku (suolaisuus) ja massa pannaan voideltuun vuokaan. Päälle laitetaan muutama nokare voita, ripotellaan korppujauhoa ja juustoraastetta. Punajuurilaatikkoa paistetaan 200:ssa asteessa noin 45 minuuttia.
Takaisin alkuun Siirry alas
Sadeca

Sadeca


Viestien lukumäärä : 2488
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Ruotsi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyTo Joulu 15, 2011 2:43 pm

Mielenkiintoinen resepti jota pitää joskus kokeilla. Tuo valtava sipulin paljous, kokonaista 4 valkosipulinkynttäkin, kyllä vähän ihmetyttää, mutta kyllä vain siitä varmaan hyvää tulee. Naamakirjassa ovat aivan viimepäivinä ihmiset kertoneet tekevänsä punajuurilaatikkoa jouluksi ja on jopa käväissyt mielessä että pitäisi kysyä ohje, mutta tässähän se tuli.
Punajuurethan ovat muutenkin niin maukkaita ja terveellisiä että niistä onkin mukava tehdä ruokaa.

Näin talvella on muutenkin mukava käyttää kaikenlaisia juurikasveja enemmän ruoanlaitossa kun nykyisin tulee niin paljon varoituksia noista ulkomaisissa vihanneksissa olevista myrkyistä.

Lanttulaatikkoa tuli tehtyä eilen ja tänään sitten joulutorttuja. Kohta onkin jouluruoat valmiita koska kaikkea emme tarvitsekaan kerralla, vaan onhan tuossa vielä Uuden vuoden pyhät ja Loppiainenkin tulossa.

Nämä ruoat ovat ruotsalaisen joulupöydässä:

Kinkku, punakaali, valkokaalista tehty ruskea kaali, prinssimakkarat, lihapullat, uunissa valmistetut paksut kylkiluut, Janssonin kiusaus, lipeäkala, riisi á la Malta, vörtleipä, alatoopi (vai mites se suomeksi oli), rullasyltty, sillisalaatti (rosollia vähän muistuttava).

Missähän Agnes viipottelee, voisi tulla kertomaan tänne Eestiläisistä jouluruoista.
Takaisin alkuun Siirry alas
Alma

Alma


Viestien lukumäärä : 3272
Join date : 29.05.2009
Paikkakunta : Suomi

Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia EmptyTo Joulu 15, 2011 7:56 pm

Punajuurilaatikko on varmasti herkullista. Voisin kokeilla sitä joskus. Nyt en varmasti ehdi edes lanttulaatikkoa tekemään, kun nuo s******n sarvetkin vievät ylimääräistä aikaa. Onneksi Saarioisilta saa äitien laittamaa ruokaa, ja heidän lanttulaatikkonsa on kokeilemistani valmislanttulaatikoista parasta. Toki nykyisin saa kauppujen kylmähyllyistä valmiita lanttu- ja porkkanasosepötköjä, hinta niissä kyllä on aika kova.
Takaisin alkuun Siirry alas
Sponsored content





Jouluruokia Empty
ViestiAihe: Vs: Jouluruokia   Jouluruokia Empty

Takaisin alkuun Siirry alas
 
Jouluruokia
Takaisin alkuun 
Sivu 1 / 3Siirry sivulle : 1, 2, 3  Seuraava

Oikeudet tällä foorumilla:Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Periferia :: Vapaa keskustelu/ Vaba vestlus/ Fri konversation :: Ruoka ja juoma/Söök ja jook/Mat och dryck-
Siirry: