Kun kymmeniä vuosia avioliitossa olleet viettävät tietyn rajapyykin jälkeen merkkipäiväänsä, he usein antavat haastatteluita, joissa he vakuuttavat suhteen olleen aina tasapainoinen, eikä koskaan olla riidelty. Minä en usko tuohon. Tasa-arvoisessa parisuhteessa, jossa kumpikaan osapuoli ei ole alisteisessa asemassa, riitaa tulee varmasti joskus. Jotkut riitelevät useammin, toiset harvemmin, jotkut riitelevät äänekkäämmin, toiset hiljaisemmin. Olen nähnyt sellaisiakin riitoja, joissa puolisot käyvät fyysisesti toistensa kimppuun. Joidenkin riidat päättyvät siihen, että toinen osapuoli ei ryhdy riitelemään sen kummemmin, vaan vetäytyy hiljaisuuteen tai saattaa ruveta kyynelehtimään. Onneksi normaalisti käyttäytyvät ja itsensä hallitsevat puolisot kykenevät lopettamaan riitansa ajoissa.
Aloitin kertoa tuosta parisuhteen ikävästä puolesta, mutta uskoisin, että kaikkien toisiansa kunnioittavien ja rakastavien puolisoiden suhteessa on paljon enemmän onnellisia, tasapainoisia ja hyviä hetkiä. Monet parisuhdeneuvojat ovat sitä mieltä, että suhdetta tulisi jotenkin erityisesti vaalia. Enpä tiedä. Minusta tuntuu, että normaali toisen huomioon ottaminen riittää. Kuuluvathan toisen huomioimiseen pienet tai suuret iloiset yllätyksetkin.
Jotkut tutkijat ovat löytäneet nisäkkäiden yksiavioisuuteen johtavat syyt geenien tilke-dna:sta. Läheskään kaikki nisäkkäät eivät kuitenkaan ole yksiavioisia. Moni tutkija on sitä mieltä, ettei ihminenkään ole yksiavioinen. Minustakin tuntuu siltä. En toki tarkoita tällä sitä, että ihmisen kuuluisi luonnostaan loikkia kaiken aikaa suhteesta toiseen tai harrastaa moniavioisuutta juoksemalla vieraissa. Nykyisin ihmetellään, miksi niin moni parisuhde päätyy eroon. Ehkä päätyykin joskus liiankin helposti, mutta minusta sellaiset suhteet, joissa päädytään yhdessä siihen, että kumpikaan ei tarvitse toista puolisona ja erotaan ystävinä, ovat kypsiä eroja. Ja merkki siitä, että ihminen ei ole koko ikäänsä yksiavioinen.